Статті >> Військові походи >> Козацькі війська в Тридцятилітній війні на боці Австрії

Козацькі війська в Тридцятилітній війні на боці Австрії

Під час Тридцятилітньої війни на прохання Австрії польський уряд надіслав експедиційний корпус українських козаків. В жовтні 1635 року під командуванням полковника Павла Носковського в Австрії зібралось 4 тисячі українських воїнів.
Бойове хрещення козацьке військо пройшло в Люксембурзі де в першому ж бою розпорошило великий шведський загін, що діяв тут разом з французами, та захопили три прапори.

У травні 1636 р. війська Носковського захопили м.Іов (Люксембург) і розбили поряд з ним свій табір. Французький генерал граф де Суассон спробував розгромити козаків. Зібравши по 1200 кінноти (стільки ж слуг) й піхоти (в тому числі 800 швейцарців), де Суассон рушив у напрямку Іова, намагаючись використати фактор раптовості, тим більше, що його відділяли від козацького табору річка і пагорб.

Однак козаки здалеку помітили ворога. Аби розвідати сили французів, виграти час для збору вояків і вивести ворога під фланговий удар основних сил, козацьке керівництво вдалося до тактики хвильових атак із наступною удаваною втечею.
Спочатку 300 козаків енергійно атакували французький авангард із 200 вояків і так само швидко відступили. Пізніше козаки повторили напад більшими силами. Французькі вояки, вважаючи, що перемога у їхніх руках, кинулися в атаку. Перебігши через річку, вони вклинилися в бойові порядки козаків. Оскільки пагорб за спиною запорожців значно ускладнював відступ козацького загону, то розпочався запеклий бій.

Козацьке командування, скориставшись із того, що французи втяглися в бій, а пагорб закриває від них козацький тил, непомітно зосередило на флангах резерви. Як пізніше зазначав Суассон. козаки всіма силами контратакували його. Французькі вояки не витримали чергового навального наступу козаків і втекли через річку, причому частина судячи з усього, була притиснута до болота, де зазнала відчутних втрат.

Такої ж тактики козаки дотримувалось в бою під містом Понт-а-Мусон, де вдавши, що готуються до штурму їм вдалося виманити за стіни фортеці французькі війська. Вдаючи, що відступають козацькі підрозділи заманили французів в ліс, де оточили та знищили.
Бойові дії українські війська продовжили в провінції Шампань, де розгромивши кілька французьких загонів здобули значні трофеї.
Під містом Ландау козаки, разом з загонами найманців-хорватів, ідучи в ар’єргарді австрійської армії затримали наступ французів, що дало змогу армії імператора перейти на нові позиції без значних втрат.

Згодом війська полковника Носковського влилися до корпусу австрійського фельдмаршала Геца, але залишились самостійною бойовою одиницею. Та після того, як австрійський уряд заборгував козакам платню вони отаборились в Сілезії, поблизу міста Графенберг, де почали чекати гроші. Але заборгованих грошей козаки так і не отримали, а австрійські війська під командуванням графа фон Мансфельда, після кількох сутичок, витіснили полк Носковського за межі Австрійської імперії.

06.07.09 12:14 by admin





Лише зареєстровані користувачі можуть залишити коментар!


Всі категорії :: Останні опубліковані статті


Остання новина:

Всеукраїнський історико-культурний фестиваль "З ВАРЯГ - У ГРЕКИ" пройде на острові Хортиця в Запоріжжі 15-16 жовтня 2011 З 15 по 16 жовтня в Кінному
Читати далі >>>



Галерея:



Остання стаття:

Конотопська битва, 350-річчя якої помпезно відзначали на Сумщині, залишила в мене кілька думок. З одного боку всім відомо, що козаки розгромили Російс
Читати далі >>>


Зараз на форумі:

<Моніторинг тем>


- Susy
- Тестовий режим завершено
- Козацтво це стан душі.
- Як ви важаєте, чи необхідна россійська версія сайту?
- Помилки та некоректні факти



Рекламні матеріали:

Искать дальше .



Повне або часткове використання матеріалів проекту дозволяється за умов прямого та відкритого посилання.
Редактор проекту : Котик Олександр
Дизайн та розробка : Шелест Ярослав
CMS : Б. Олександр

Sich.in.ua © 2009

Душу - Богу
Тіло - Україні
А честь - нікому