Статті >> Особистості >> Івана Сулима

Івана Сулима

гетьман запорозького козацтва
Іван Сулима (р. н. невідомий - страчений 1635) Родом український шляхтич Іван Сулима був з Чернігівщини. Він здобув непогану освіту, замолоду керував маєтками канцлера Речі Посполитої, головнокомандувача польських військ Станіслава Жолкевського.

Однак кар'єра адміністратора Судимі до душі не припала. До того ж, перебуваючи в маєтках відомого польського полководця й політика, він чимало знав про події в світі, а особливо про те, що робиться в Україні та на Січі; його уяву полонили перекази й легенди про подвиги козацьких ватажків у степах, на морі та під стінами турецьких фортець.

Козацька воля стала його стихією. Він бере участь і в степових походах проти кримських татар, і в походах морем до турецьких фортець, і в боях на північному та південному узбережжях Чорного моря...

Незабаром слава його як хороброго, мужнього й дуже тямовитого вояка стала такою гучною, що під час воєн Польщі зі Швецією та Москвою, коли багатьох козаків утягли в ці кампанії, всі інші, хто залишивсь пильнувати південних кордонів на Січі, обрали його своїм гетьманом. Під його проводом набагато побільшало морських рейдів проти османів.

Під час одного з морських походів Іван Сулима потрапив у полон до турків. Оскільки він ще був молодим і фізично витривалим, турки не стратили його, а закували в кайдани і посадили веслярем на військовій галері. Історичні джерела свідчать, що неволя його тривала близько п'ятнадцяти років. Одначе протягом усіх з них Сулима не втрачав надії визволитися з полону.

Коли корабель, на якому серед невільників-веслярів був Сулима, наблизився до італійського берега, український гетьман зміркував, що кращої нагоди не буде. Невідомо яким дивом, але йому пощастило завести в оману охорону й скинути кайдани, а потім поступово звільнити й своїх товаришів. Гуртом, вони на відчай душі захопили корабель.

Сулима пришвартувався поблизу Риму. П'ятнадцять літ каторги не вибили йому з голови, що він - гетьман. А тепер має що сказати Папі Павлу V. І таки домігся зустрічі з ним.

Тож прийняв Папа Івана Сулиму дуже привітно. Розповіді про колишні битви з турками, про поневіряння в полоні та захоплення корабля просто вразили високого господаря. І Павло V нагородив українського козака золотою медаллю ~ за видатні заслуги в боротьбі проти ісламської експансії. А на знак особистої прихильності подарував Сулимі медальйон зі своїм портретом.

Повернувшись на Січ, Іван Сулима знову формує козацьку флотилію і розпочинає нову хвилю морських походів. Його слава, його авторитет і військові здібності здаються козакам незаперечними. Ось чому 1628 року, після невдалого походу гетьмана Григорія Чорного в Крим, січовики відмовляють йому у праві на булаву (при цьому він залишається гетьманом реєстру) й передають її Сулимі.

Новий гетьман розпочав своє правління з переговорів із польським урядом. про пом'якшення умов Куруківського договору, який надто вже обмежував права та вільності козацькі; про основи дальшого розвитку відносин між Польщею та Січчю, Україною. Однак король і сейм не визнали Сулиму за гетьмана, це загострило стосунки між Річчю Посполитою та козацтвом, і виникла загроза великої війни.

Він організовує кілька походів у турецько-татарські володіння, а 1633 року споряджає велику військову експедицію до Азова. За даними дослідників, самої фортеці козаки не чіпали. Захопивши велику здобич, козаки узяли курс до Дніпра. Але тут на його ескадру чатує цілий турецький флот.

Проте Сулима був досвідченим мореплавцем, щоб погодитись на відкритий бій, дочекавшись ночі, він заскочив ворожий флот несподіванкою. Рейд до Азова і розгром флоту надзвичайно вразили і турків, і поляків.

Наступним успіхом Сулими стало знищення фортеці Кодак на чолі тисячної армії козаків. Вночі тихесенько були „зняті” вартові, рів перед фортецею закидали хмизом та миттєво захопили фортецю, весь гарнізон охорони був знищений.

Фортецю Сулима наказав спалити та зрівняти з землею. Армія Сулими зростала і Польща на час навіть припинила боротьбу зі шведами аби розібратися з українцями.

Підступно у ночі Сулима був захоплений у полон зрадниками полковниками Барабашем та Караїмовичем переправлений до Варшави. Сам король польський не наважувався на страту, Сулими, який мав відзнаку самого Папи Римського, але на ультиматум татарських та турецьких послів Сулиму було четвертовано.

За записами він мужньо переніс страту як і подобає козакові..

10.06.09 15:44 by admin





Лише зареєстровані користувачі можуть залишити коментар!


Всі категорії :: Останні опубліковані статті


Остання новина:

Всеукраїнський історико-культурний фестиваль "З ВАРЯГ - У ГРЕКИ" пройде на острові Хортиця в Запоріжжі 15-16 жовтня 2011 З 15 по 16 жовтня в Кінному
Читати далі >>>



Галерея:



Остання стаття:

Конотопська битва, 350-річчя якої помпезно відзначали на Сумщині, залишила в мене кілька думок. З одного боку всім відомо, що козаки розгромили Російс
Читати далі >>>


Зараз на форумі:

<Моніторинг тем>


- Susy
- Тестовий режим завершено
- Козацтво це стан душі.
- Як ви важаєте, чи необхідна россійська версія сайту?
- Помилки та некоректні факти



Рекламні матеріали:



Повне або часткове використання матеріалів проекту дозволяється за умов прямого та відкритого посилання.
Редактор проекту : Котик Олександр
Дизайн та розробка : Шелест Ярослав
CMS : Б. Олександр

Sich.in.ua © 2009

Душу - Богу
Тіло - Україні
А честь - нікому