Статті >> Історія >> Чортомлицька Січ

Чортомлицька Січ

Чортомлицьку Січ було засновано в 1625р. під керівництвом кошового отамана Федора Лютая поблизу гирла річки Чортомлик. Навколо Січі були побудовані земляні укріплення та встановлено гармати. У центрі був майдан, навколо нього розташовувались курені та будинки старшини. В Січі існувала церква Покрови пресвятої Богородиці, зведена за рішенням загальної козацької ради. За межами укріплень містилися різні підсобні споруди, майстерні, кузні та ливарні. Там само було зведено приміщення, призначене для тимчасового розміщення іноземних послів і купців. В самій Січі існувало певне виробництво, зокрема, виготовляли порох, кулі, ядра.

Після смерті Б.Хмельницького і приходу до влади Івана Виговського Запорозька Січ стала одним з осередків політичної опозиції до центральної влади. Спротив Запорожжя зумовлювався намірами Виговського вийти з-під влади Росії й повернутись під зверхність Польщі. В 1659 р. Виговський зрікся булави та натомість розпочалися часи міжусобиць, названі ''Руїна''.

За доби ''Руїни'' Військо Запорозьке Низове в різні часи підтримувало різні політичні сили, що вели боротьбу за Україну (пропольські, промосковські, протурецькі). Та зі смертю кошового Івана Сірка в 1680р. Січ перестає активно втручатись та впливати на справи в Україні. З призначенням в 1687р. гетьманом України Івана Мазепи права запорожців обмежуються, на території Коша будуються фортеці для контролю над Запорозькою Січчю.

Прихід на Гетьманщину шведської армії та приєднання до неї частини українського війська на чолі з І. Мазепою зумовили значні коливання в настроях запорожців. Врешті перемогли противники Москви і 1 березня 1709р. близько тисячі козаків на чолі з кошовим отаманом Костянтином Гордієнком направились до І. Мазепи. В відповідь на це цар відправив на Запорожжя три полки під командуванням П. Яковлєва, які мали або змусити козаків до співробітництва, або знищити їх. Військо дісталося на Запорожжя в середині квітня, дорогою зруйнувавши Келеберду, Переволочну, Новий та Старий Кодаки. 10 травня 1709р. розпочався штурм Січі, де на той час перебувало не більше тисячі козаків під командуванням наказного отамана Якима Богуша. Після кількох невдалих штурмів до росіян прибув на підмогу полковник Г.Галаган, який привів компанійський полк та драгунів. Під час нового штурму 14 травня він закликав запорожців здатися, пообіцявши помилування. Козаки склали зброю, але це виявилось обманом – почалась різанина і Січ було знищено. Всі січові будівлі було спалено, частину полонених козаків піддали тортурам, а інших вислали до Сибіру.

09.06.09 13:24 by admin


Ovsya 13.08.09 10:46

засновано у 1652р : )



Лише зареєстровані користувачі можуть залишити коментар!


Всі категорії :: Останні опубліковані статті


Остання новина:

Всеукраїнський історико-культурний фестиваль "З ВАРЯГ - У ГРЕКИ" пройде на острові Хортиця в Запоріжжі 15-16 жовтня 2011 З 15 по 16 жовтня в Кінному
Читати далі >>>



Галерея:



Остання стаття:

Конотопська битва, 350-річчя якої помпезно відзначали на Сумщині, залишила в мене кілька думок. З одного боку всім відомо, що козаки розгромили Російс
Читати далі >>>


Зараз на форумі:

<Моніторинг тем>


- Susy
- Тестовий режим завершено
- Козацтво це стан душі.
- Як ви важаєте, чи необхідна россійська версія сайту?
- Помилки та некоректні факти



Рекламні матеріали:



Повне або часткове використання матеріалів проекту дозволяється за умов прямого та відкритого посилання.
Редактор проекту : Котик Олександр
Дизайн та розробка : Шелест Ярослав
CMS : Б. Олександр

Sich.in.ua © 2009

Душу - Богу
Тіло - Україні
А честь - нікому