Статті >> Історія >> Нова Січ

Нова Січ

Впродовж 1720-1730 рр. у середовищі запорозької громади час від часу міцнішали антитатарські та антитурецькі настрої, які зрештою вилилися у чіткий намір повернутися під російську протекцію. У своєму таємному листуванні з російськими і гетьманськими урядовцями Кіш ще з перших років після виходу до Криму обговорював це питання. Своєю чергою, російський уряд після смерті Петра І вже не був настільки непримиримо налаштований до Військ Запорозького Низового і вже давно чекав слушної нагоди, аби дозволити перехід запорожців. З огляду на зовнішньополітичні обставини, це мало статися напередодні чергової війни з Османською імперією, яка б дала змогу переглянути положення невигідного для Російської імперії Адріанопольського миру 1713 р.

Нагода трапилась у 1733 р. Влітку запорозька старшина звернулась до вищого верховного командування в Україні, особі київського генерал-губернатора Й огана-Бернгарда фон Вейсбаха. Той, своєю чергою, знісся з імператрицею Анною Іоанівною, і 31 серпня 1733 р., згідно з височайшим наказом, Війську Запорозькому Низовому було вибачено його провини та дозволено повернутися під російську протекцію. Перехід, за рішенням загальновійськової ради та старшин, вирішено було здійснити навесні наступного року. Про це ж було оповіщено й мешканців запорозьких зимівників, розкиданих під кримської Яйли до Кубані та Буджаку. Всі, хто мав бажання повернутися у російське підданство, залишали межі ханства.

Заплановане переселення відбувалося не спонтанно. З Січі козаки забрали з собою на нове місце все, що тільки можна було вивезти, частково було демонтовано січову церкву Покрови Пресвятої Богородиці та будівлі куренів. Хрест та дзвони, сволоки та габаритні речі вантажили на великі човни та відправляли вгору течією р. Дніпро, щойно зійшла крига, решту вивозили кіньми та воловими підводами. 28 березня 1734 р. козаки назавжди залишили Січ на р. Кам'янка, а вже за три дні осіли на р. Підпільна, заснувавши Нову Січ - останню з усіх запорозьких Січей. Упродовж літа 1734 р. депутати від Війська Запорозького Низового відвідали Санкт – Петербург, а 2 вересня того ж року запорозькі старшини у Білій Церкві склали присягу на вірність.

За час існування Нової Січі запорожці прийняли участь в двох російсько – турецьких війнах 1738-1740рр. та 1768-1774рр., в яких Військо Запорозьке здобуло не одну перемогу та уславило себе. Життя, звичаї та сміливість запорожців так сподобалась фавориту імператриці Григорію Потьомкіну, що він приписався до січового товариства.

09.06.09 14:26 by admin





Лише зареєстровані користувачі можуть залишити коментар!


Всі категорії :: Останні опубліковані статті


Остання новина:

Всеукраїнський історико-культурний фестиваль "З ВАРЯГ - У ГРЕКИ" пройде на острові Хортиця в Запоріжжі 15-16 жовтня 2011 З 15 по 16 жовтня в Кінному
Читати далі >>>



Галерея:



Остання стаття:

Конотопська битва, 350-річчя якої помпезно відзначали на Сумщині, залишила в мене кілька думок. З одного боку всім відомо, що козаки розгромили Російс
Читати далі >>>


Зараз на форумі:

<Моніторинг тем>


- Susy
- Тестовий режим завершено
- Козацтво це стан душі.
- Як ви важаєте, чи необхідна россійська версія сайту?
- Помилки та некоректні факти



Рекламні матеріали:



Повне або часткове використання матеріалів проекту дозволяється за умов прямого та відкритого посилання.
Редактор проекту : Котик Олександр
Дизайн та розробка : Шелест Ярослав
CMS : Б. Олександр

Sich.in.ua © 2009

Душу - Богу
Тіло - Україні
А честь - нікому