Статті >> Історія >> Кам'янська Січ

Кам'янська Січ

Вочевидь, певна частина запорожців, яка воліла повернутися на батьківщину наприкінці 1727 - на початку 1728рр. вийшла на Чортом лик та стала кошем на місці старої Січі. Каталізатором виходу скоріш за все стали репресії кримського хана щодо запорожців, яких було втягнуто в міжусобну війну за престол ханів Адил та Менглі Гіреїв. Тоді ж і було відроджено Чортомлицьку Січ. Однак для легітимності її існування керівництву необхідно було отримати військові регалії, знищити Січ в Олешках та перевести тамтешніх козаків і населення навколишніх слобід на Чортомлик, що й було здійснено у травні 1728 р.. Січ простояла на Чортомлику наступні 2 роки. Навесні 1730 р. після того, як стало відомо, що російський уряд не поспішає дарувати запорожцям своє прощення та прийняти їх у підданство, військовий Кіш було перенесено цього разу на правий берег р. Кам'янка; при впадінні її у р. Дніпро.

Кам'янська Січ була наступною й останньою із запорозьких Січей у межах Кримського ханства. Вона розміщувалась на південних околицях теперішнього с. Республіканець Бориславського району Херсонської області.

До 1730 р. тут знаходилось запорізьке поселення в якому постійно перебувала козацька залога, функціонували митниця, базар. Впродовж 1730 року до поселення додали січову фортецю. Відомо, що Кам'янську Січ було обнесено валом і ровом, на її території традиційно діяла церква Покрови Пресвятої Богоматері, містилися адміністративні будинки та 38 січових куренів. Функціонувало ремісничо – торгівельне передмістя з розгалуженою інфраструктурою майстерень, крамниць, шинків, постоялих дворів. Січ у Кам'янці простояла до 31 березня 1734 р. – дня виходу Війська Запорозького з кримського підданства, після чого відродилася остання з Січей – на р. Підпільна.

09.06.09 14:24 by admin





Лише зареєстровані користувачі можуть залишити коментар!


Всі категорії :: Останні опубліковані статті


Остання новина:

Всеукраїнський історико-культурний фестиваль "З ВАРЯГ - У ГРЕКИ" пройде на острові Хортиця в Запоріжжі 15-16 жовтня 2011 З 15 по 16 жовтня в Кінному
Читати далі >>>



Галерея:



Остання стаття:

Конотопська битва, 350-річчя якої помпезно відзначали на Сумщині, залишила в мене кілька думок. З одного боку всім відомо, що козаки розгромили Російс
Читати далі >>>


Зараз на форумі:

<Моніторинг тем>


- Susy
- Тестовий режим завершено
- Козацтво це стан душі.
- Як ви важаєте, чи необхідна россійська версія сайту?
- Помилки та некоректні факти



Рекламні матеріали:



Повне або часткове використання матеріалів проекту дозволяється за умов прямого та відкритого посилання.
Редактор проекту : Котик Олександр
Дизайн та розробка : Шелест Ярослав
CMS : Б. Олександр

Sich.in.ua © 2009

Душу - Богу
Тіло - Україні
А честь - нікому